En herrans massa feedback som aldrig nådde fram

Feedback är ett kraftfullt verktyg för att förstärka önskade beteenden eller driva beteendeförändringar. Dessutom är den viktig för kompetensutveckling, tillit och och engagemang. Det här vet vi och som chefer lägger vi medvetet mycket fokus på det. Tycker vi själva i alla fall.

I en spännande studie av forskaren Simon Elvnäs uppskattar c:a 500 chefer i olika åldrar och branscher att de ägnar cirka 40 procent av sin arbetstid åt just feedback. I projektet filmas cheferna i sin vardag och när dessa filmer, och beteenden, analyseras av forskare visar de att det i verkligheten inte är mer än 0–2 procent av arbetstiden som utgör feedback.

Det finns alltså ett gap mellan vad cheferna tror att de gör och vad de faktiskt gör. Det resultatet är viktigt för om medvetenhet saknas så finns inte heller någon strävan efter att göra annorlunda, och voilá – status quo. Lite deppigt kan tyckas, att det råder så mycket ”omedveten inkompetens” på området, men ett fantastiskt utgångsläge för utveckling – om man vågar tänka ”kan jag vara en av de där?” Och av resultaten att döma så borde vi fråga oss det.

Att lära sig ge värdefull feedback (på riktigt) är ingen raketforskning men som studien visar är det heller inte plättlätt. Det krävs en del kunskap, mycket träning och självklart motivation. Att ge feedback handlar också om att bjuda på sig själv, sina egna behov och värderingar – vilket kan vara ovant och svårt. Svårare än en high-five i alla fall. Feedback är nämligen mer än en uppskattande ryggdunk eller ett ”bra jobbat!”. Feedback handlar om ärlig kommunikation (tvåvägs)  som syftar till utveckling. Med hjälp av feedback kan ledare effektivt förstärka beteenden som vi vill se mer av, samtidigt som engagemanget och arbetsglädjen ökar.

Jag har hjälpt många chefs- och medarbetargrupper att lyfta sin kommunikation och just skillnaden mellan ”ryggdunk” och konkret feedback på beteendenivå blir ofta en aha-upplevelse. Med kunskaper och träning kan alla bli bättre än Simons forskningsresultat. Som sagt – ingen raketforskning, men feedback på riktigt.

Pst! Läs mer om Simon Elvnäs forskning här och ta del av hans egna feedbacktips.

En herrans massa feedback som aldrig nådde fram