Den flexibla organisationen och ledarskapet som krävs

En hierarkisk och toppstyrd organisation utgör inte längre ett effektivt sätt att leda en komplex verksamhet i en allt mer föränderlig omvärld. Nedan summerar jag tre nycklar till framtidens organisation och ledarskap, enligt en studie av Bersin by Deloitte*:

1. Flexibla och agila organisationsstrukturer möjliggör samarbeten både horisontalt och vertikalt. Arbetsgrupper allokeras utifrån vilka kompetenser som behövs i det specifika uppdraget och varje person kan tillhöra flera arbetsgrupper samtidigt, och arbeta med flera chefer. Flexibla organisationer är 40 % bättre på att förutse och anpassa sig efter förändringar visar studien, och dessutom stärks ett coachande ledarskap, som i sin tur främjar lärande, kunskapsdelning, samarbete och självledarskap.

  • Kom-igång-tips: Hur används plattformar för kunskapsdelning idag?  Vilka initiativ kan tas förhållandevis enkelt för att öka lärandet och främja samarbete mellan grupper?

2. Organisationer som är tydliga med hur beslutsfattande går till är dubbelt så effektiva som andra. De är också bättre på att utveckla sina ledare, eftersom tydligheten hjälper ledarna att vara transparenta och konsekventa i sitt agerande. Utöver tydligheten handlar det också om att främja ett delat beslutsfattande där det är möjligt.

  • Kom-igång-tips: Definiera några principer för gemensamt beslutsfattande, och testa dem nästa gång ett gemensamt beslut ska fattas! Delegation Poker är ett enkelt och lekfullt verktyg som kan användas i grupp för att tydliggöra beslutsprocesserna.

3. Den moderna organisationen ställer krav på ett ledarskap som aktivt motverkar utmattning. Många samarbeten, flera beställare och kraftigt ökat informationsflöde riskerar att leda till utmattning. Detta gäller särskilt för vissa nyckelpersoner som ofta får rollen som ”go-to girl” vilket både är stimulerande men också pressande för individen. Ledare behöver ha en tät dialog med dessa högriskpersoner (som själva sällan ställer krav eller pockar på uppmärksamhet) och löpande omfördela arbetsuppgifter, förenkla arbetssätt och ge positiv feedback på prestation.

  • Kom-igång-tips: Vi vet vilka som är högriskpersoner i vår organisation! Berätta att ni ser deras stora bidrag och bjud in till en diskussion om vad som krävs för att omfördela eller avlasta!

*Designing Your Organization for Leadership Performance


Pst!

Kära HR-funktioner. Jag vet att ni blir stressade till tusen av denna allt annat än enkla organisationsstruktur. Hur ska det se ut i HR-systemet? Vem ska godkänna vad? Vem ska sätta lön, och vem kan vi hålla ansvarig om det skiter sig. Det är inte enkla frågor eller irrelevanta invändningar, men det är fel frågor att börja med. Det kommer lösa sig!

 

Den flexibla organisationen och ledarskapet som krävs